Donera cyklar från Bostadsrättsförening

Vi har får regelbundet frågan från bostadsrättsföreningar som rensar sina cykelrum ifall vi är intresserade av att ta emot cyklar. Det är vi ofta, samtidigt är det några saker att tänka. Här försöker vi samla allt det där 🙂

Strikt lagligt behöver alla cyklar som rensas i ett cykelrum passera polisen. Sen om de faktiskt lämnas till polisen eller om bara ramnummer och annat skickas till polisen för att de ska registrera verkar vara lite "beroende på". I en bostadsrättsförening rensades cykelrummet och polisen gav då svaret att det räckte att de skickade in vissa uppgifter för varje cykel. Se förvarande bostadsrättsföreningen själva cyklarna en viss tid (i låst utrymme).
Här finns mer info om du vill läsa:
https://happyride.se/2016/04/22/konsten-att-parkera-sin-cykel-juridisk-oversiktskurs-for-cyklister-del-5/
https://www.fastighetsagarna.se/aktuellt/nyheter/2019/rensa-cykelrummet-pa-ratt-satt/?county=2

Idag finns det några firmor som erbjuder hjälp med just detta.
Till exempel:
https://cykelaterbruket.se/
http://www.easyrecycling.nu/
https://www.cykelatervinning.com/

Generellt brukar de flesta fastighetsägare vara bra på att följa lagar och regler kring detta. Men samtidigt finns det också historier där handlingskraftiga människor vill få saker gjorda och då går för fort fram.
Då hamnar det inom "egenmäktigt förfarande".

Problemet för oss som förening när det gäller att ta emot cyklar är att vi blir lite medskyldiga om det inte görs enligt lagens alla regler.

I cykelköket har vi begränsat med plats och det styr hur många cyklar vi kan ta emot. Även om vi gärna tar emot fler är det ett jobbigt pussel att få plats för de och samtidigt ha yta till mek.

Några vanliga frågor

Kan ni hämta cyklar?
Generellt inte, men ibland. Vi har idag ingen löpande rutin att hämta cyklar som människor önskar donera. Vi har fullt upp att ta hand om de cyklar som människor kommer med och lämnar hos oss. Ibland händer det att vi styr upp en hämtning. Då brukar det också vara att vi gärna gör ett besök innan för att bedöma hur många cyklar som är i ett skick värda att hämta. Vi är tyvärr mer kräsna när vi behöver hyra skåpbil och spendera en helgdag eller kväll på att hämta cyklar. Kommer folk med 1-2 cyklar till cykelköket och vill donera de tar vi som regel alltid emot de.

Kan ni hjälpa oss med att märka cyklar och allt det där som behöver göras för att det ska gå rätt till enligt lagen?
Tyvärr inte. Om ni inte kan/hinner/vill göra det själva föreslår vi att ni vänder er till något företag som kan hjälpa till med det.